Počinje istraživanje nafte i plina na crnogorskom primorju

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici talijansko-ruskog konzorcija “Eni-Novatek” potpisali su u Podgorici ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljikovodika u podmorju Crne Gore, čime može početi istraživanje nafte i plina na crnogorskom primorju.

Potpisivanju ugovora nazočio je i crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je rekao da je ovo veliki događaj za Crnu Goru.

“Koristeći norveški sistem, stvorit ćemo fond za naftu i plin čime ćemo odvajati sredstva za državni budžet. Izražavam zahvalnost našim partnerima koji će uložiti znatna sredstva u ovo istraživanje i pri tome će snositi sav rizik”, rekao je Đukanović.

On je istakao da zemlje koje su energetski neovisne imaju svoju stabilnost. “Potpisivanjem ovog ugovora otvoren je put za istraživanje plina i nafte, na što smo čekali stoljećima”, poručio je Đukanović.

Kavarić je naveo da je put do današnjeg potpisivanja trajao sedam godina. “Možda zvuči dugo, ali učili smo od najboljih da ne bismo pravili greške”, rekao je Kavarić. On je naveo da su matične kompanije potpisale ugovor prema kojem bi se nadoknadila šteta prouzročena istraživanjem i eksploatacijom nafte i plina.

Kavarić je izrazio nadu da će biti nastavljena dosadašnja uspješna suradnja. U ime konzorcija “Eni-Novatek” ugovor su potpisali Karlo Vito Ruso i Andrej Pvopo.