POČEO ŠTRAJK Pločanski Terminali u blokadi

PLOČE – Radnici Naftnih terminala Federacije Ploče koji su članovi Sindikata EKN-a od petka su definitivno u štrajku. Nakon što je Županijski sud u Dubrovniku neutemeljenim proglasio zahtjev Uprave NTF-a da se štrajk zabrani, te je propalo još jedno mirenje, pločanski Terminali, takoreći, su u blokadi.
– Razlog je odbijanje poslodavca da potpiše usuglašeni i zajednički ovjeren tekst kolektivnog ugovora 28. ožujka, navodi se u priopćenju Sindikata EKN-a, s potpisom predsjednika Ivana Tomca. Ne treba posebno naglašavati koliko će sve ovo imati negativne posljedice za poslovanje NTF-a pa se postavlja logično pitanje zbog čega se Uprava odlučila ući u novi “rat” s radnicima.

Upozorenja

U priopćenju se navodi kako je poslodavac odbio potpisati novi kolektivni ugovor jer traži smanjenje plaća, na što sindikat ne pristaje, te traži da se kolektivni ugovor potpiše na razdoblje od šest mjeseci, dok sindikat zahtijeva da to bude na razdoblje od 15 mjeseci.

– Društvo NTF-a Ploče je u vlasništvu Vlade FBiH. Sindikat EKN-a je Vladi FBiH i svim nadležnim tijelima u BiH, kao i Savezu samostalnih sindikata BiH, uputio molbu za posredovanje radi mirnog rješenja nastalog spora upozoravajući ih da vlasnik i Uprava društva krše pozitivne zakonske propise Hrvatske, ali od istih do sada nije bilo nikakvog odgovora, stoji u priopćenju. Na kraju, naglašeno je kako poslodavac radnicima NTF-a prijeti otkazima unatoč činjenici kako je Županijski sud u Dubrovniku utvrdio kako je štrajk zakonit. Već ranije ogromna većina radnika u pločanskim Terminalima kategorički je poručivala kako ni pod koju cijenu neće odustati od svojih prava, za koja kažu da su u potpunosti u skladu sa zakonom, te će se za njih boriti svim dopuštenim sredstvima.

Kronologija

Podsjećanja radi, radnici u Pločama imali su kontinuirano kolektivni ugovor od 1996. godine, koji je istekao u kolovozu prošle godine. Tada se uspio ispregovarati prijelazni kolektivni ugovor s trajanjem od pet mjeseci, odnosno s produljenjem od osam mjeseci. On je istekao 31. ožujka ove godine, a zbog toga je poslodavac inicirao krajem 2013. nove pregovore. Vesna Gradac, povjerenica Sindikata EKN-a, nam je ranije navodila kako su oba sindikata, većinski EKN i manjinski SING, pristupili pregovorima, koje je u ime NTF-a vodila Uprava uz suglasnost Skupštine. Uz brojne ustupke, pregovori su okončani, nađen je kompromis te je ugovor zapisnički ovjeren.

– Međutim, na dan potpisivanja, 4. travnja, od Uprave dobivamo informacije kako oni nemaju suglasnost Skupštine potpisati ugovor. Zaista, radi se o nevjerojatnoj stvari, jer daju suglasnost za pregovore, a onda ne daju za potpis, kazala nam je ranije Gradac. Nakon toga, sindikati šalju upozorenja Upravi, oni se o tome ne očituju, pa sindikati počinju proceduru za stupanje u štrajk. S obzirom na to da nakon toga propadaju i pokušaji mirenja, kada se u pregovore uključio i Rasim Kadić, direktor Terminala FBiH, jasno je bilo kako će se ići u štrajk.

Izvo: Dnevni list