Počeo pretovar bitumena u luci Split

Prvi tanker bitumena koji je ikad uplovio u Jadransko more stigao je iz Italije u luku Split brodom Iver Beauty.

Isporučena je prva količina od 5.200 tona bitumena i ovo je prvi put da se ovakva jedna isporuka vrši na Jadranskom moru, za čije potrebe je Optima Grupa zajedno sa partnerom i stručnjacima iz Rafinerije nafte Brod i luke Split nabavila i instalirala opremu za direktan pretovar bitumena iz tankera u autocisterne.

“Riječ je o najsuvremenijoj opremi u jugoistočnoj Europi i šire koja ima mogućnost da direktno podiže iz tankera bitumen sa temperature od 160 stupnjeva i da ga utovara u autocisterne. Oprema je instalirana i dugoročno će se nalaziti u luci Split i u narednom periodu ovo je jedino mjesto sa kojeg će se sa mora snabdijevati tržište bitumenom. Od prestanka rada Rafinerije nafte Brod na tržištu se stvorio određeni deficit bitumena koji smo mi ovim putem uspjeli zatvoriti. Imamo stabilno snabdijevanje, proizvod je europskog porijekla i ovim ćemo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta”, istakao je Aleksandar Ivanković, komercijalni direktor Optima Grupe.

Optima Grupa napravila je veliki poslovni korak u vremenu otežanog snabdijevanja robe osiguravši 5.200 tona bitumena, čija upotreba je neophodna u izradi prometne infrastrukture. Prvi put u povijesti naftne industrije, tanker dužine 110 metara i širine 18 metara, koji nosi teret do 6.000 tona uplovio je u luku Split. Za istovar i otpremu ukupne količine potrebno je 210 autocisterni.

Otprema se vrši na četiri tržišta, BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, gdje će količina od 5.200 tona bitumena biti transportirana za 7 dana. Odatle će ovaj naftni derivat biti distribuiran na bh. tržište, tržišta regije i Europske Unije. Za dvadeset dana stiže novi tanker sa novom količinom bitumena, a posljednja isporuka za ovu godinu planirana je u prosincu.