Počeo natječaj za koncesije na Jadranu

Ministarstvo gospodarstva Hrvtaske otvorilo je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, natječaj je otvoren do 3. studenoga, a prvi se ugovori s kompanijama očekuju u ožujku 2015. godine.

Natječaj je službeno otvorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji koja je u Zagrebu okupila predstavnike oko 40 naftnih kompanija iz cijelog svijeta. Među njima su Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon, i dr.

Ministar Vrdoljak rekao je kako su u zadnjih nešto više od godine dana stvoreni uvjeti da Hrvatska postane energetsko čvorište regije. Pritom je spomenuo donošenje paketa novih energetskih zakona, prikupljanje novih seizmičkih podataka za pučinski dio hrvatskog Jadrana, uspostavu Agencije za ugljikovodike i druge korake.

Hrvatska je, po njegovim riječima, u pripremi natječaja pokazala da može biti pouzdan partner koji jamči sigurnost ulaganja. U natječaju je određeno 29 istražnih polja, od kojih 8 na sjevernom i 21 na srednjem i južnom Jadranu, a sva su polja površine od 1.000 do 1.600 km2.