Počela gradnja plinovoda TANAP

ANKARA – Turska je svečano otpočela gradnju i udarila temelj plinovodu TANAP, srednjem dijelu 3,500 km dugog Južnog plinskog koridora preko koga bi najranije 2020. u Europu trebalo prvi put direktno stići plin iz Azerbajdžana – za početak deset milijardi kubika godišnje.
Svečanosti u istočnoj turskoj provinciji Kars prisustvovali su predsjednici zemlje domaćina, kao i Azerbajdžana i Gruzije.
Prvi dio Južnog plinskog koridora čini Južnokavkaski plinovod, koji ide od azerbajdžanskog podkaspijskog polja Šah Deniz preko Gruzije do granice sa Turskom, gdje se nadovezuje na TANAP, koji 1,850 km dugom trasom ide do Grčke. Odatle, preko Albanije, ispod Jadrana, do Italije treba proći finalna trasa ovog trokomponentnog plinovodnog sustava, Transjadranski plinovod (TAP).naftovod
Vrijednost projekta TANAP je 10 milijardi dolara, a njegov inicijalni kapacitet 16 milijardi kubnih metara (bcm). Oko 6 bcm bi bilo namijenjeno Turskoj, a ostatak Europi.
Predviđeno je da prvi plin do Turske stigne 2018., a po izgradnji TAP-a, s planom završetka 2020., i do Europe. Do 2023. kapacitet TANAP-a bi se trebao uvećati na 23 bcm godišnje, a do 2026. na maksimalno predviđenih 31 bcm.
Ankara je prošle godine uvećala udjel u projektu na 30%. Azerbajdžanska državna kompanija SOCAR je većinski vlasnik sa udjelom od 58%, dok preostalih 12% kontrolira britanski BP, inače operater projekta Šah Deniz 2.
Turski predsjednik Tadžip Erdogan je na svečanosti naglasio da TANAP nije alternativni projekt drugima, očigledno aludirajući na rusko-turski plan gradnje plinovoda „Turski tok“, umjesto otkazanog Južnog toka.
Iz Kremlja je kratko priopćeno da su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Erdogan razgovarali preko telefona i da je jedna od tema bila projekt „Turski tok“. Agencije