Plutajući LNG kao prijelazno rješenje za kopneni terminal?

Amos Hochstein, posebni izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u State Departmentu, uoči sastanka ministara energetike, govoreći o projektu LNG terminala u Hrvatskoj kaže da je Europi puno bolje usmjeriti se na jeftinije projekte poput eventualnog FSRU terminala u Hrvatskoj.

“Prije je jedina opcija bila izgraditi vrlo skup, vrlo kompliciran kopneni LNG terminal i to je bio dugačak proces, a danas postoji mogućnost leasinga plutajućeg LNG terminala koji bi smanjio cijenu i dugotrajnost procesa, a istodobno pružio Hrvatskoj ono što želi postići. To bi mogao biti prijelazni korak prema izgradnji terminala”, smatra on.

Pritom je istaknuo da je Hrvatska značajan saveznik i prijatelj u vrijeme kada se pruža prilika za postizanje energetske sigurnosti u regiji. Drugi sastanak Skupine na visokoj razini država članica EU iz srednje i jugoistočne Europe (Central and South Eastern Europe – CESEC) bit će održan na poziv potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, povjerenika Europske komisije za klimatsku politiku i energetiku Miguela Ariasa Canetea te ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

Sastanak će okupiti ministre energetike država članica Europske unije Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije i Slovačke kao i ministre energetike iz zemalja JI Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine).

Izvor: www.energetika-net.com