Petrol lansirao novu tranšu komercijalnih zapisa

Slovenski trgovac naftom Petrol izdao je šestomjesečne komercijalne zapise u nominalnoj vrijednosti 56 milijuna eura uz godišnju kamatnu stopu od 3,4 posto, priopćeno je iz kompanije putem internetskog sustava obavještavanja Ljubljanske burze.

Zapisi su izdani kako bi se refinancirale kratkoročne financijske obveze te proširila baza kratkoročnih dužničkih investitora među bankama i institucionalnim investitorima, pojašnjavava se u priopćenju.

Riječ je o četvrtoj tranši komercijalnih zapisa. Prethodna je izdana u ožujku, kada se Petrol zadužio za 60 milijuna eura.

Komercijalne zapise uplatila su 53 investitora, a u Petrolu kažu da je iskazan interes za više od 65 milijuna eura, pa su planirani iznos izdanja od 50 milijuna eura povećali na konačnih 56 milijuna.

S komercijalnim zapisima Petrola trgovat će se na uređenom tržištu Ljubljanske burze, a sve usluge i aktivnosti oko izdanja provela je u ime Petrola Nova ljubljanska banka.

Ljubljanski list Dnevnik objavio je pak da je konzorcij Istrabenza i banaka – NLB-a, NKBM-a, Hypo Alpe-Adria banke, UniCredita i Gorenjske banke – koji u vlasništvu ima 18 posto dionica Petrola – neposredno pred izborom savjetnika za prodaju.

Među ozbiljnim kandidatima za kupnju dioničkog paketa je ruska kompanija Gazprom Neft, a neformalni interes iskazala je azerbejdžanska državna naftna kompanija Socar. Špekulira se da bi mogući kupci mogle biti i neke kompanije s Bliskog istola, najčešće Kuwait Petroleum Corporation.

Izvor Seebiz.net