Peti dan štrajka u Naftnim terminalima Ploče

Kako stoji u priopćenju, vlasnik NTF-a d.o.o. Ploče ne priznaje zakone RH i zabranjuje Upravi potpisivanje Kolektivnog ugovora pravdajući svoje protivljenje “velikom“ uštedom na način da dodatak na minuli rad sa ispregovaranih 1,5 posto smanji na 0,5 posto po godini staža i važenje Kolektivnog ugovora s 15 na šest mjeseci.

“Tvrtka već peti dan ne isporučuje naftne derivate susjednoj državi, a Uprava i vlasnik uopće nisu kontaktirali štrajkački odbor Sindikata EKN-a kako bi kroz daljnje razgovore došli do prekida štrajka. Na taj način, zbog svoje tvrdoglavosti, nerazumijevanja i nesposobnosti Uprave i vlasnika, nanosi se velika šteta gospodarstvu i građanima Federacije BiH.

Umjesto da se kroz pregovore sa Sindikatom dođe do potpisivanja Kolektivnog ugovora vrši se pritisak na štrajkaše i mimo propisane procedure pokušava se vršiti otprema derivata.

Sindikat EKN-a Hrvatske poziva sve nadležne državne institucije RH da se uključe u ovaj problem i osiguraju da Uprava i vlasnik poštuju zakone RH.

Još jednom pozivamo vlasnika i poslodavca da na miran, civiliziran i zakonit način riješimo banalan problem i nastavimo raditi u korist radnika i vlasnika”, priopćeno je iz Sindikata EKN-a Hrvatske. /Fena/