Pet razloga zbog kojih će cijene nafte nastaviti padati

NEWYORK – Naftni ekspert i kolumnista ICIS-a John Richardson navodi pet razloga zbog kojih je prije dva mjeseca predvidio novi pad cijene nafte na sadašnjih oko 50 dolara i zbog kojih sada „tvrdi“ da će barel do kraja godine ići „ka svom povijesnom nivou od 30 dolara … i ispod toga“:

1. Naftna tržišta već previše godina unazad ne slijede osnovne tržišne zakone ponude i potražnje. Velike količine novca usmjerene su u špekulacije na tržištima terminskih ugovora, praćene dirigiranim porukama istih špekulatora da će cijene nastaviti rasti, kako bi se ljudi uvjerili u njihov ostanak na nivou od 100 dolara. Bez obzira na faktičko stanje na tržištu.
2. Ovaj „lako poticajan novac“ preplavio je i sektor investicija u snabdijevanje naftom, posebno u SAD, bez obzira na signale s početka 2011. da globalna potrošnja neće moći opravdati ovu dodatnu ponudu.
3. A problem je što se radi o zaista obilnim ponudama kako nafte, tako i plina u periodu kada je globalna potražnja osjetno slabija od očekivanje mnogih.
4. Proizvođači nafte iz škriljaca u SAD nastavljaju sa održavanjem visokog nivoa proizvodnje, zadovoljavajući se bilo kakvom zaradom kako bi mogli servisirati dugovanja.
5. Saudijci igraju na duge staze sa politikom cijena, kako bi sačuvali svoj udjel na tržištu, pa je u lipnju zabilježen novi rekord proizvodnje u toj petro-monarhiji. S druge strane svjesni su da će potrošnja nafte u svijetu dramatično se usporavati kao posljedica klimatske politike, pa ne žele da se nađu u situaciji da im najvredniji proizvod ostane neiskorišten u zemlji.

Richardson objašnjava fenomen naglog skoka cijena na (Brent) 69,39$ 5. svibnja također posljedicom klađenja špekulatora da će doći do pada ponude, na bazi očekivanja, a ne činjenica. Da bi se sada suočili sa činjenicom da će ponuda zapravo porasti, sa ulaskom iranske nafte na tržište.
S druge strane slabi i globalna potrošnja nafte, prvenstveno zbog usporavanja kineskog rasta, potvrđenog informacijom o padu glavnog industrijskog burzanskog indeksa Caixin/Markit China za u lipnju na najniži nivo u posljednje dvije godine.
Jedino što nije moguće predvidjeti je geopolitički faktor. Ako se nešto neočekivano ne desi na tom planu teško je naći razloge zašto sirova nafta neće nastaviti sa pojeftinjenjem u narednim mjesecima, krećući se ka svom dugoročnom povijesnom prosjeku od 30 dolara za barel, konstatira ovaj ekspert. OilVoice