Pet pitanja od kojih zavisi sudbina cijena nafte u 2015 – Bloomberg

NJUJORK Bloomberg navodi pet pitanja od čijih odgovora zavisi sudbina cijena nafte u 2015. godini:

Hoće li OPEC izdržati i zadržati jedinstvo? Grupa koja kontrolira 40% tržišta pokazuje znake rascjepa. Od siječnja 2012. članice su prebacivale plafon dnevne proizvodnje od 30 miliona barela (mb) za u prosjeku 886.000 barela, pa je pitanje efekta odluke sa sastanka u Beču da se izvoz ne smanjuje. Sadašnja cijena barela je nedovoljna i za uravnoteženje budžeta jednog Kuvajta i Katara, a kamoli Irana, ili Venecuele. Saudijska Arabija ima najviše rezervi da izdrži rat cijenama, ali uz skupu cijenu kako za sebe, tako i ostale članice OPEC.

Hoće li idržati proizvođači škriljne nafte u SAD? Više kompanija u ovom sektoru su priopćile da su srezali investicijske planove, dok je američka Energetska informativna administracija (EIA) smanjila prognoze rasta proizvodnje škriljne nafte, dok druge institucije predviđaju pad. Eksperti koje citira Bloomberg navode da sa nestrpljenjem čekaju vidjeti hoće li američka škriljna nafta položiti ovaj ispit iz realne ekonomije.

Hoće li se potrošnja nafte u svijetu obnoviti? Niske cijene nafte donijet će svakako podstrek gospodaqrskom rastu, a time i rastu potrošnje energije, pa su eksperti Međunarodne agencije za energiju korigirali raniju procjenu rasta potrošnje nafte u 2015. na 900.000 bd, prema rastu od 700.000 bd zabilježenom u 2014. S druge strane, proizvodnja štedljivijih motora razlog je što potrošnja benzina u SAD ne raste. Eksperti koje je konzultirao Bloomberg s druge strane ne vjeruju da će rast kineskog i indijskog gospodarstva biti dovoljan da preokrene trend kretanja cijena nafte.

Hoće li SAD dozvoliti izvoz sirove nafte? S jedne strane američki proizvođači traže ukidanje 40-godišnjeg embarga da bi iskoristili faktor viših cijena nafte u drugim dijelovima svijeta, dok prerađivači žele sačuvati ovu troškovnu prednost u odnosu na prekomorske konkurente. Prema zvaničnim procenama EIA, za očekivati je da se u slučaju izmjene zakona iz SAD dnevno izvozi do 1,5 mb. Moguće je da će novi sastav Kongresa, sa republikanskom većinom, tradicionalnim saveznikom američkih članova BigOil kluba, izboriti ukidanje embarga.

Hoće li politička nestabilnost poremetiti ponudu? U lipnju ove godine analitičari su se preganjali oko procjene do koje granice će cijena nafte porasti sa tadašnjih 114$, uslijed efekata ukrajinske krize i akcija ISIL-a na Bliskom istoku. Neka ostane na tome da su isti stručnjaci prilagodili svoje analize rekordnom padu cijena barela, pa se sada utrkuju u prognozama gdje je dno ponora. Libijska proizvodnja se bezmalo učetvorostručila od travnja do rujna, da bi pala tek za 32% u studenom. Irački output je blizu rekordnog nivoa u 13 godina, dok Iran najavljuje da bi sa ublažavanjem sankcija Zapada mogao udvostručiti proizvodnju na 4,8 mbd. Može se konstatirati da su geopolitičke nestabilnosti definitivno postale jedan od faktora pada, umesto rasta cijena nafte, konstatira Bloomberg.