Pet kompanija će tražiti ugljikovodike u Jadranu

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je donijela odluku o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Kako je novinare izvijestio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, dozvolu je dobilo pet kompanija – Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina.

Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu.

Konzorcij ponuditelja u kojem su talijanski Eni i Medoilgas, tvrtka sa sjedištem u Londonu, dobio je dozvolu za jedan istražni prostor na srednjem Jadranu, a Ina za dva istražna prostora u južnom Jadranu.

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale iznosi četiri milijarde kuna, a konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, odnosno 2. travnja.

Vrdoljak je istaknuo kako će u državni proračun biti uplaćeno sto milijuna kuna po potpisivanju ugovora s aspekta naknade za potpisivanje ugovora. Naime, kompanije su se također nadmetale naknadom za potpisivanje ugovora. Minimalna propisana naknada je 1,4 milijuna kuna, što bi za deset istražnih prostora bilo 14 milijuna kuna, no, zahvaljujući javnom nadmetanju, postignuta je višestruko veća vrijednost naknade od čak 100 milijuna kuna.

“Čak i u ovim nestabilnim geopolitičkim uvjetima, krizi, nedefiniranoj cijeni nafte, Hrvatska je pokazala da može biti jedna od najuspješnijih zemalja u natječaju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u svijetu” kazao je Vrdoljak, javlja Glas Slavonije.