Pad cijene nafte na svjetskom tržištu

LONDON – Cijene barela nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu blizu 107 dolara nakon što su dan ranije zabilježile najveći pad u pet mjeseci uslijed naznaka posrtanja gospodarskog rasta i rasta naftnih zaliha.

 Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala je nepromijenjena na 107,16 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,58 dolara, odnosno tri posto, što je najveći postotni pad od 3. novembra. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 94,45 dolara. Jučer je također oslabio gotovo tri posto.

Jučer su naftna tržišta pritisnuli razočaravajući podaci američke privatne tvrtke ADP o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru i neočekivano oštar rast zaliha nafte u SAD-u, koje su sada na najvišoj razini od 1990.

Cijene roba već nekoliko godina bilježe slabiji rast nego cijene druge vrste imovine pa su mnogi veliki ulagači počinju smanjivati portfelje nafte, metala i drugih sirovina.
“Zbog slabih prinosa ulagači okreću leđa nafti i drugim robama i ulažu u dionice”, kazao je Eugen Weinberg iz njemačkog Commerzbanka.

Cipar je za dlaku izbjegao financijski kolaps, gospodarska klima u eurozoni naglo se pogoršala a pad aktivnosti u industrijskim sektorima širom Europe ubrzao.

Slabiji gospodarski rast podrazumijeva slabiju potražnju za naftom.

Tako je današnje izvješće američke vlade pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 2,71 milion barela. Analitičari su očekivali nešto blaži rast, za 2,2 miliona barela. Ukupne zalihe sada premašuju 388 miliona barela i blizu su rekordnih 391,9 miliona barela, dosegnutih 1982.

“Sada nema nestašice nafte ni u SAD-u ni drugdje. To je vrlo jasno. Vidimo također da gospodarski oporavak nije tako snažan kakvim smo ga smatrali. Očekujemo dodatne pritiske na cijene nafte,” zaključuje Ken Hasegawa iz Newedga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,8 dolara, što znači da je bila 1,36 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Izvor: biznis.ba