Pad cijena nafte u svijetu ne odražava se u BiH

Iako nafta na svjetskim burzama u posljednjih šest godina nikada nije bila jeftinija – 66,19 dolara po barelu (cijene možete pratiti na dnu stranice), to se mnogo ne odražava na cijene goriva u BiH, koje variraju od 2,10 KM do 2,26 KM po litri, ovisno o crpkama.
Građani upozoravaju da su cijene itekako visoke, a analitičari to potvrđuju. Međutim, tvrde da državi nisu u interesu niže cijene goriva.
To je za Avaz potvrdio i Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. On kaže da je jedan od razloga visokih cijena goriva taj što BiH nema svoje rafinerije, već se nafta kupuje od drugih.
– Međutim, mi nemamo pravi nadzor nad cijenama bilo kakvih proizvoda i krivo tumačimo liberalizaciju cijena. U svakom društvu, bez obzira na stupanj liberalizacije ekonomije, postoji direktni ili indirektni način kontrole cijena – kazao je Šain.
Naglašava da nitko ne može dopustiti potpunu liberalnu ekonomiju.
– Po tome se vidi da nemamo uređenu državu. Da imamo, bolje bismo pratili kretanja na svjetskom tržištu. S druge strane, mi za svjetske norme nabavljamo male količine nafte, na kojima se ne mogu postići veći bonusi. Ali, da budemo do kraja iskreni, niže cijene goriva ne odgovaraju ni državi. Na cijenu nafte dodaju se brojne dažbine koje država uzima. I što je viša cijena nafte, dobit će više kroz akcize, poreze – objasnio  je Šain.
Zahir Imamović, vlasnik pumpi „Imzit“, potvrđuje da oni nabavljaju naftu iz stranih rafinerija.
– Mi smo u čitavom tom lancu samo krajnji distributeri. Uzimamo gorivo od dobavljača koji imaju uvozne dozvole i njih je pet-šest. A moje mišljenje je da treba svatko uvoziti pa neka bude lojalna konkurencija. Ovako, dobavljači drže monopol – tvrdi Imamović.
Inače, u posljednjih šest godina najviša cijena nafte po barelu zabilježena je 2008., kada je iznosila 91,48 dolara. I tada je cijena goriva u BiH po litru bila 2,05 maraka.

Izvor: www.avaz.ba