Otvoreno javno nadmetanje za istraživanje ugljikovodika na kopnu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u Osijeku otvorio javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, a riječ je o prvom u nizu natječaja za istraživanje i eksploataciju za ukupno šest blokova u rasponu od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Natječaj za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na na ovom području zatvorit će se 18. veljače 2015. godine.

Vrdoljak je na konferenciji za novinare najavio kako će se prvi koncesijski ugovori potpisati najkasnije do kraja lipnja iduće godine te da će se osobno zauzati da se u ovome projektu ne kasni niti jedan dan.

Napomenuo je kako je Slavonija sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila glavno crpilište nafte i plina, ali tada nije imala velike koristi od toga, jer nisu postojale prikladne tehnologije i nije bilo pravog gospodarskog interesa.

Mi smo novi koncept i novu zakonsku regulativu pripremili tako da, pored ugovora o podjeli proizvodnje, gdje će državni proračun imati velike prihode, lokalna zajednica ima puno više koristi od bogatstava koja se crpe na tome području, kazao je ministar Vrdoljak.
Istaknuo je kako će se razgovarat sa svima koji su zainteresirani biti partneri RH za proizvodnju nafte i plina na ovome području, o tome što im je potrebno od lokalne industrije i lokalnih partnera kako bi bili što konkretniji i profitabilniji i kako bi mogli zaposliti što je moguće više ljudi.

Na novinarski upit kakve tvrtke očekuje na natječaju, Vrdoljak je odgovorio kako očekuje da će se na natječaj na kopnu dominantno javljati srednje kompanije, jer su zbog novijih podataka manje potrebe za stručnim ekspertizama, a srednje kompanije su brže u ponudama i pokretanju radova te u eksploataciji.

Na upit koliko se novozaposlenih može očekivati na ovome projektu ministar Vrdoljak je kazao kako će se broj zaposlenih točnije procijeniti kada pristignu ponude koncesionara i broj planiranih bušotina, ali kako se to može mjeriti u tisućama.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić navela je kako na kopnu imamo dokazanu naftu i plin, jer povijest proizvodnje postoji više od 40 godina, pa se od ovoga natječaja očekuju brži i konkretniji rezultati.

Dodala je kako je zbog nedovoljnog ulaganja u istraživanja proizvodnja nafte i plina od 2007. do 2013. godine prosječno padala za 30 posto, a nije bilo ni novih investicija.

Kazala je kako će ključni kriterij kod ocjenjivanja ponuda biti investicije, odnosno gledat će se koliko se bušotina planira otvoriti, jer su istražne bušotine ključne da bi se dokazale rezerve i da bi se dokazalo komercijalno otkriće. [www.croenergo.eu]