Oporavak cijena nafte od sredine godine

640px-Shell_Godorf_Nacht-3Do sada dosta šarolika nagađanja oko kratkoročnih trendova cijena nafte polako se usklađuju sa većinom zvaničnika, eksperata, konzultanata i banaka oko prognoze da bi barel do sredine godine trebao ostati na postojećem nivou od oko 50 dolara, a potom da se polako oporavlja do nivoa od nekih 60 – 65 dolara u 2016., a odatle još desetak dolara više u narednoj, 2017. godini.
Usklađivanje procjena je zasnovano na suglasnosti većine analitičara da je uzrok srozavanja cijene sa lipanjskih 115, na sadašnjih 50-55 dolara višak ponude od nekih dva miliona barela dnevno na tržištu, praćen prvi put odbijanjem OPEC-a da uravnoteži tržište smanjenjem svoje proizvodnje.
Ocjene su da je kartel promijenio politiku, odnosno svjesno pristao na zadržavanje niskih cijena i osjetan pad prihoda kako bi u korijenu zaustavio eksplozivan rast proizvodnje američke nafte iz škriljaca.
Na podacima o zatvaranju niza izvora te nekonvencionalne nafte u SAD, zasnovana je procjena da će se time svjetsko tržište ponude i potražnje ove sirovine izbalansirati do sredine godine, što bi trebalo označiti početak laganog oporavka cijena sirove nafte. Agencije