OPEC zadržava strategiju forsiranja niskih cijena nafte

BEČ – Usprkos gotovo godinu dana niskih cijena nafte, OPEC navodi da eksplozivni rast proizvodnje nafte u Sjevernoj Americi ne pokazuje znake slabljenja. U nacrtu izvješća za predstojeći ministarski sastanak kartela, u koji je Reuters imao uvid, OPEC ocjenjuje da će proizvodnja iz ne-OPEC zemalja, posebno u SAD, nastaviti rasti.

„Iako su cijene nafte od lipnja 2014. osjetno umanjene, dosegnuvši razine čak niže od onih iz krize zabilježene 2008., ponuda iz ne-OPEC zemalja i dalje pokazuje neke znake rasta“, piše u dokumentu.howfrackingworks_1

„Generalno govoreći, ne-OPEC naftna polja koja su već u proizvodnji, neće smanjiti output čak i u ambijentu izrazito niski cijena, jer će proizvođači sa visokim troškovima eksploatacije uvijek težiti tome da pokriju dio svojih operativnih troškova“, prenosi Reuters ocjene iz spomenutog dokumenta.

Izvozni naftni kartel takođe naglašava da se njegova strategija održavanja niskih cijena nafte na svjetskim tržištima neće mijenjati. „Osjetniji razvoj na polju buduće ne-OPEC proizvodnje može zaustaviti samo okruženje u kome će se očekivati cijene koje su ispod graničnih troškova proizvodnje“, navodi se u papiru.

OPEC u ovoj analizi procjenjuje da će rast potrošnje nafte u svijetu krenuti na gore tek poslije 2018-2019..