OPEC upozorio EU da ne može nadomjestiti rusku naftu

U vrijeme dok Bruxelles planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dužnosnici Europske unije u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a uslijed poziva Zapada toj skupini od 13 država da poveća proizvodnju. “Moglo bi doći do gubitka od sedam milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija” i drugih radnji, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, “bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude”. 

Europska unija je ponovo pozvala države OPEC-a da razmotre povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijene, rekao je predstavnik Europske komisije Reutersu. Predstavnici Unije OPEC-u su naglasili da taj savez ima odgovornost osigurati ravnotežu na tržištima energenata, kazao je predstavnik EK. 

Odbili pozive SAD-a

Energetski savez dosad je odbio pozive SAD-a i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koji je prošli mjesec bio najviši u posljednjih 14 godina.

EU smatra kako OPEC može povećati proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, stoji u OPEC-ovom dokumentu u posjedu Reutersa. 

Barkindo je rekao kako je trenutna nestabilnost tržišta posljedica “nefundamentalnih faktora” izvan OPEC-ove kontrole, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

Trenutne članice OPEC-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela.

OPEC+, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u svibnju će povećati proizvodnju za 432 tisuće barela u sklopu planiranog postupnog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tijekom pandemije covida-19.

Dnevnik.ba