OPEC: Nastavlja se oporavak naftnog tržišta

Aktualni oporavak na naftnim tržištima će se nastaviti i u drugom kvartalu tekuće godine, jer globalna potražnja raste, izjavio je predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Muhamed bin Saleh al-Sada.

“Otkako smo ušli u drugi kvartal, uočavamo povećanje globalne potražnje za naftom zbog snažne potražnje za naftnim derivatima, naročito benzinom”, izjavio je Sada, koji je također katarski ministar energetike, prenosi agencija AFP.

Ovaj trend će, prema njegovom mišljenju, vjerojatno uznapredovati od narednog mjeseca zbog početka ljetne sezone vožnje. On je ukazao i da se tržište kreće u smjeru uravnoteženja u drugoj polovini ove godine, kao i da je razina globalne proizvodnje nafte u padu zbog smanjenja broja bušotina.

Katar je prošlog mjeseca bio domaćin pregovora na visokoj razini između vodećih svjetskih proizvođača nafte, koji međutim nisu se uspjeli dogovoriti oko zamrzavanja razine proizvodnje.

Ipak, cijene nafte su se otada u izvjesnoj mjeri oporavile, navodi AFP, podsjećajući da se sastanak ministara iz zemalja članica OPEC-a održava 2. lipnja u Beču.