Olakšano poslovanje: “Terminale” gušio nepovoljan kredit

Uprava „Operatora – Terminali FBiH“, s novim direktorom Džemalom Bašićem na čelu, uspjela je u posljednjih nekoliko mjeseci osigurati novi kredit od 10,5 miliona za reprogram starog i nepovoljnog kredita koji je podignut 2013. godine kako bi bilo isplaćeno 15 miliona KM britanskom „Deltagripu“ za spas NTF-a u Pločama.

Ovim potezom nove uprave firme, koji je odobrila Vlada FBiH, u potpunosti će biti izmirene sve dospjele i nedospjele obveze proistekle iz postojećeg kredita koji je podigla bivša Uprava OTF-a kod šest komercijalnih banaka, ali s nešto višom kamatnom stopom.

Do sada je bankama vraćeno pet miliona KM. Prema riječima Bašića, novo kreditno zaduženje dogovoreno je sada samo s jednom bankom, pri čemu je rata 100.000 KM, umjesto dosadašnjih 250.000, koja je stvarala veliko opterećenje za poslovanje NTF-a.

– Novim zaduženjem prelomili smo kredit, izmirili stare obveze i sada NTF, uz normalan rad u Pločama, ima mogućnost mjesečno vraćati 100.000 KM kredita. No, ovo bi bilo nemoguće bez angažmana Vlade FBiH i resornog ministra energije Nermina Džindića – kaže nam Bašić.

Direktor OTF-a pojasnio nam je da naftni terminali u FBiH polako staju na noge.

– U tijeku je i završna faza upisa NTF-a u vlasništvo Vlade FBiH, idemo u dobrom smjeru da uvežemo cijeli sustav kada su u pitanju naftni derivati – ističe on.

Izvor: Dnevni Avaz