Odgovorni tvrde da su netočni navodi o uvozu nafte lošeg kvaliteta iz Albanije

Banjalučki Euro Blic, a potom i srbijanski Blic, objavili su da je preko Luke Ploče, odnosno Naftnih terminala FBiH, u BiH uvezeno 2.000 tona nafte (oznaka D2) stare 10-ak godina, a kupljene od albanskih robnih rezervi.
Nafta je navodno poslije završila na tržištu BiH, a na pumpama se prodaje kao dizel Euro 4.
No, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) kažu da u 2016. i 2015. u BiH nijednim putem nisu uvezeni bilo kakvi naftni derivati iz Albanije, niti su uvezeni naftni derivati porijeklom iz Albanije.
UIO prati uvoz svih naftnih derivata te ima podatke o njihovom porijeklu. UIO ne vrši ispitivanje kvaliteta naftnih derivata i to je u nadležnosti inspekcija.
Dževad Bašić, direktor Naftnih terminala FBiH (NTFBiH), kaže za Klix.ba kako preko Luke Ploče, odnosno Naftnih terminala FBiH, u posljednjih šest mjeseci nije uvezena nikakva nafta iz Albanije.
“Da li je nešto uvezeno prije februara 2016. kada sam ja imenovan, to stvarno ne znam”, kaže Bašić.
Milenko Bošković, predsjednik Udruženja naftnih distributera u FBiH i član Nadzornog odbora Naftnih terminala FBiH, kaže za Klix.ba kako je teško povjerovati da je neko uvezao takvu naftu i to iz Albanije.
“U BiH se, prema važećim regulativama, može uvesti samo nafta tipa Euro 5. Euro 4 se proizvodi u Rafineriji nafte Brod, a i oni od 2017. moraju zadovoljiti Euro 5 standard. Preko Ploča je nemoguće da je to neko uvezao, da li je kopnom i cisternama toga bilo ne znam”, kaže Bošković.
Prema navodima Blica, o uvozu nafte iz Albanije vođena je navodno i ozbiljna istraga, ali su pojedini krugovi moći, prema pisanju Blica, utjecali na SIPA-u da se istraga zataška.

Izvor: www.klix.ba