Obitelj Rockefeller napušta Exxon zbog klimatske politike

Fond obitelji Rockefeller (The Rockefeller Family Fund) objavio je prodaju svih svojih ulaganja u oblasti fosilnih goriva i usput potkačio najveću svjetsku naftnu kompaniju, Exxon Mobil zbog „moralno neoprostivog“ ponašanja vezanog za navodno svjesno prikrivanje klimatskih posljedica eksploatacije i izgaranja nafte i plina po zdravlje ljudi.

Same činjenice da je ovaj neprofitni fond rođen na bogatstvu John-a D. Rockefeller-a, jednog od pionira američkog naftnog gospodarstva i da je Exxon Mobil direktan potomak Rockefeller-ovog Standard Oil-a, daju dodatni publicitet ovoj informaciji.

Karakteristično je da je Exxon Mobil odmah reagirao priopćenjem da nije iznenađen odlukom RFF-a o prodaji svojih akcija u najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji, „pošto oni već financiraju jednu zavjeru protiv nas“. Exxon navodi da Fond financira jedno novinarsko istraživanje vezano za tvrdnje da je kompanija sakrivala od svojih investitora i javnosti rizike koje po klimatske promjene nose njeni poslovi. Naime, od kraja prošle godine tužitelj države New York Eric Schneiderman vodi protiv Exxon-a istragu pokrenutu kada su u javnost procurila istraživanja iz 70-ih godina prošlog stoljeća iz kojih proizlazi da su u Exxonu prikupljali podatke o klimatskim promjenama koje nisu otkrili javnosti i svojim akcionarima. Ako istraga uspije dokazati ovo posljednje, Exxon Mobil-u prijeti val pojedinačnih tužbi u iznosima koje se mjere desetinama milijardi dolara, pa samim tim i sudbina slična onoj koje su prethodnih decenija doživjele velike duhanske kompanije, jer su godinama poricale i prikrivale štetni utjecaj cigareta na zdravlje potrošača.

Mediji pišu da Exxon u tom slučaju ne bi bio izuzetak, jer bi se istraga najvjerojatnije proširila na sve kompanije za koje je utvrđeno da su financirale organizacije koje dovode u pitanje mainstream o klimatskim promjenama, ili direktno lobirale u Washingtonu, Briselu i drugim prijestolnicama kod institucija koje formuliraju klimatsku regulativu. Quartz