NTF PLOČE: Štrajk u fazi mirovanja, nova Uprava radi na prevladavanju problema

PLOČE – Radnici Naftnih terminala Ploče koji su članovi sindikata EKN-a stavili su u fazu mirovanja štrajk te se vratili na radna mjesta.

Ovo je izuzetno pozitivna vijest za sve uključene u ovu problematiku jer tvrtka neće trpjeti negativne posljedice, a radnici su još jednom pokazali dobru volju i spremnost da se svi problemi rješavaju dijalogom. Vesna Gradac, sindikalna povjerenica EKN-a, rekla nam je da je već održan sastanak s novom Upravom, koja je pokazala dobru volju za prevladavanje svih problema.

– Mogu kazati kako su se odmah bacili na posao, analiziraju se prijašnji i predloženi kolektivni ugovori te se već počelo raditi na popunjavanju praznih kapaciteta u pločanskim Terminalima, istaknula je Gradac.

Rješavanje problema

Podsjetimo, prije nekoliko dana NTF Ploče je dobio novu Upravu, na čelu s Feridom Džihanićem, a članovi su Pero Matić iz Neuma i Ivica Žulj iz Ploča. Sindikati su na sastanku, na kojem je nazočio i Nadzorni odbor, ponovili svoje od ranije poznate stavove.

– On nove Uprave očekujemo da se što prije upozna s usuglašenim tekstom novog kolektivnog ugovora, da ishodi potrebnu suglasnost Nadzornog odbora. Prepoznali smo dobru volju nove Uprave i da imamo zajedničke ciljeve – boljitak NTF-a, a samim time i boljitak radnika, naglasila je Gradac.

S obzirom kako su tek stupili na dužnost, Džihanić, Matić i Žulj zatražili su određeno kraće vrijeme da se upoznaju s kompletnom situacijom pa bi se vrlo skoro trebao održati i novi sastanak, a sindikati se nadaju kako bi se upravo tada trebao odrediti datum potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Na taj način otpočelo bi rješavanje nagomilanih problema s kojima ova nekada izuzetno perspektivna tvrtka muku muči već dugi niz godina, što joj srozava rejting.

Sindikalni zahtjevi

Podsjećanja radi, radnici u Pločama imali su kontinuirano kolektivni ugovor od 1996. godine, koji je istekao u kolovozu prošle godine. Tada se uspio ispregovarati prijelazni kolektivni ugovor s trajanjem od pet mjeseci, odnosno s produljenjem od osam mjeseci. On je istekao 31. ožujka ove godine, a zbog toga je poslodavac inicirao krajem 2013. nove pregovore. Vesna Gradac, povjerenica Sindikata EKN-a, ranije je navodila kako su oba sindikata, većinski EKN i manjinski SING, pristupila pregovorima, koje je u ime NTF-a vodila Uprava uz suglasnost Skupštine.

Uz brojne ustupke, pregovori su okončani, nađen je kompromis te je ugovor zapisnički ovjeren. Međutim, na dan potpisivanja, 4. travnja, sindikati od Uprave dobivaju informacije kako oni nemaju suglasnost Skupštine potpisati ugovor. Nakon toga, sindikati šalju upozorenja Upravi, oni se o tome ne očituju, pa sindikati počinju proceduru za stupanje u štrajk. S obzirom na to da nakon toga propadaju i pokušaji mirenja, kada se u pregovore uključio i Rasim Kadić, direktor Terminala FBiH, jasno je bilo kako će se ići u štrajk.

Izvor: Dnevni list