Novi krug pregovora sa MOL-om 25. srpnja

ZAGREB, Pred Vladom Hrvatske bi se uskoro trebao naći prijedlog da se na listu strateških investicijskih projekata uvrsti i  terminal za ukapljeni prirodni plin  /LNG/, projekat koji ima podršku i Evropske komisije i za koji će se ove godine zatražiti sufinanciranje potrebne dokumentacije iz fondova EU, izjavio je ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak u razgovoru za Hinu, u kojem je potvrdio i da će se naredni sastanak pregovarača Vlade hrvatske i MOL-a o Ini održati 25. srpnja.

„Peti krug pregovora s MOL-om održat će se 25. srpnja“, rekao je Vrdoljak, koji se nada da će, nakon pravomoćne presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu za primanje mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, glavna tema tog sastanka biti promjena načina upravljanja i akcionarskog ugovora.

„Iskreno se nadam da će prihvatiti naš prijedlog od prvog dana pregovora – da se ide u smjeru novog akcionarskog ugovora i novog modela upravljanja Inom„, kaže Vrdoljak.

Dogovor s MOL-om, koji u Ini ima 49,08% akcija, a hrvatska država 44,84%, tehnički je najjednostavniji model za rješenje trenutne situacije, jer bi se tako, objašnjava ministar, najbrže krenulo u razvoj Ine.

Ali, od činjenice ko je strateški partner, važnije mi je da je strateški partner odlučio ulagati u Inu, u njene proizvodne, rafinerijske kapacitete, maloprodaju mrežu, u širenje u regiju, u znanje njenih zaposlenih, a što je, većina toga, izgubljeno u zadnjih pet godina„, ističe ministar gospodarstva, koji time odgovara i na pitanja o špekulacijama da je ruski Gazprom mogući kupac MOL-ova udjela u Ini.

„Vodili smo nekoliko razgovora sa stranim kompanijama  o stanju u Ini. Da li se to može shvatiti kao interes – možda da. Konkretizacije, što znači i prezentacije Vladi razvojnih ciljeva i konkretnih planova u Ini, nije bilo„, kaže Vrdoljak.

Na pitanje o interesu Gazproma za Inu i špekulacijama da je ta ruska kompanija, uz akcije Ine koje ima MOL, zainteresirana i za kupovinu 19% akcija od Vlade, koja bi u tom slučaju u Ini zadržala kontrolni paket od 25% plus jednu akciju, Vrdoljak ponavlja da su kod eventualnog izbora novoga strateškog partnera važniji njegovi planovi za razvoj Ine.

„Ponovit ću, izuzetno nam je važno što strateški partner planira u razvoju Ine, investicijama u proizvodnju, rafinerije, maloprodaju, a inzistirat ćemo i da Ina bude vertikalno integrirana  kompanija. A tada, na koji način će se financirati te investicije, da li iz prihoda Ine, kreditima, dokapitalizacijom, pitanje je dogovora dvaju strateških partnera, prijatelja koji imaju zajednički interes. Tada se, zavisno o modelu financiranja razvojnih projekta, može dogoditi da u nekom trenutku Vlada poveća svoj vlasnički udio ili to učini strateški partner“, kaže ministar gospodarstva Hrvatske. /Hina/