Novatek u Crnoj Gori…

PODGORICA – Novatek razmatra mogućnost suradnje sa talijanskIm Enijem u industrijalizaciji sredozemnih nalazišta plina u Crnoj Gori, Libanu i Cipru, priopćio je u petak čelnik te privatne ruske plinske kompanije Leonid Miheljson.

Kako piše ruski dnevnik Komersant, Miheljson je rekao da je odgovarajući memorandum sa kompanijom Eni potpisan krajem studenog. On je istakao da su dvije strane „napravile prilično veliki pomak po pitanju zajedničkog učešća u projektima na crnogorskom grebenu“.

U Crnoj Gori, kako procenjuju ruski eksperti, ne očekuje se veliko nalazište plina, ali je geografski položaj južnog Jadrana faktor velikog interesa. Stručnjak analitičkog odjeljenja Zberbanke koja prati rusku naftnu industriju, Valerij Nesterov, pretpostavlja da crnogorsko nalazište može biti perspektivno za eksploataciju plina, s obzirom na već otkriveno fosilno gorivo u istočnom Sredozemlju.

Rukovodstvo Crne Gore je ljetos objavilo rundu dodjele licenci zaistraživanje, a krajnji rok za podnošenje prijava je 28. veljače 2014. godine. Vijesti