Novalić s izaslanstvom u Pločama: Brodska kompanija mora platiti štetu, ne možemo čekati

Izalanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođeno premijerom Fadilom Novalićem, posjetilo je danas Naftne terminale u Pločama koji pripadaju Federaciji BiH.

Cilj posjeta bio je obilazak federalne kompanije i sagledavanje štete nastale prilikom udara tankera u terminal.

Posljedica udara je, kako je izaslanstvo informirao predsjednik Skupštine Naftnih terminala Federacije (NTF) Džemal Bašić, da brodovi ne mogu pristajati u terminal zbog vezivanja, iako su ispitivanja pokazala da je terminal ispravan.

– Problem je vezivanja, na sve tri točke u koje se može uploviti. Radi se na tome da se napravi privremena mogućnost vezivanja malog broda, a to bi moglo biti za oko 40 dana – istaknuo je Bašić.

Premijer Novalić je kazao da je udar napravio veliku štetu, a da se prestanak uplovljavanja već osjeti na poskupljenju nafte u cijeloj BiH.

– Brodska kompanija koja je prouzrokovala štetu će je i nadoknaditi, ali nama ne pomaže ako će to biti za godinu – naveo je Novalić.

Poručio je da FBiH ne može biti bez ovog terminala, a da će delegacija federalne vlade nakon današnje posjete vidjeti šta se može uraditi da što prije bude u funkciji.

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je da je obveza izaslanstva Vlade FBiH bila doći u Ploče, da se što prije osigura makar minimum proizvodnje.

– Sigurno ćemo naći interventna sredstva koja će pomoći da se osposobi makar interventni kapaciteti – dodala je Milićević.

U izaslanstvu je bio i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić.

Ukrcavanje u NTF ne funkcionira od 5. kolovoza, a prema procjenama predstavnika za mjesec i pol, do dva bi se mogli primati mali brodovi, do sto metara, a veliki od 200 metara do daljnjeg neće moći uploviti.

Tanker s oko 27 tisuća kubika nafte udario je u pristanište uništivši dio doka i aparaturu za iskracavanje nafte i plina koji su potonuli, piše Fena.