Nova metoda izračuna potrošnje goriva

Imajući u vidu da se stvarna potrošnja nekog vozila često razlikuje od one koju navodi proizvođač, kupci će ubuduće imati mogućnost bolje odluke prilikom kupovine automobila, zahvaljujući novoj metodi izračunavanja potrošnje goriva, koju je u Ženevi usvojila Ekonomska komisija UN za Europu (UNECE).

Norma pod imenom WLTP (Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures) trebala bi  zamijeniti postojeći NEDC (New European Driving Cycle) sistem iz 1996. Nova norma, koja će se koristiti u laboratorijama za testiranje potrošnje putničkih automobila, kamioneta i vozila ispod 3,5 tona težine, znatno je učinkovitija, jer bolje simulira realne uvjete prilikom vožnje, sa modernijim i realnijim scenarijima vožnje, a uzima u obzir, pored ostalog, i faktor korištenja klima uređaja i grijača za sjedišta, koji povećavaju potrošnju, rekao je portparol UNECE.

Računa se da će podaci dobiveni korištenjem WLTP biti 10-20% precizniji od onih koje je davala postojeća metoda. Države koje su prihvatile novu normu, među kojima i EU, imaju rok od godinu dana da je sprovedu u nacionalne regulative.

Osim toga, WLTP test daje preciznije mjere emisija CO2 u prometu, olakšavajući vladama sprovođenje klimatskih politika. Pored EU, normu su usvojili i Australija, Kina, Indija, Japan, Norveška, Južna Koreja, Moldavija, Rusija, Južnoafrička Republika i Turska. Kanada i SAD bili su suzdržani. unece.org