Njemačka: Svi automobili do 2030. godine bit će bez štetnih emisija plinova

Zamjenik ministra gospodarstva Njemačke Rainer Baake je rekao da će čitav novi vozni park u zemlji morati imati nultu emisiju plinova do 2030. godine, kako bi se ispunili ciljevi smanjena ispuštanja ugljičnog dioksida za 80 do 95 posto do 2050. godine, prenosi Bloomberg.

On je predložio da 2030. godina bude primarni cilj, a ne 2050., jer su novi automobili u Njemačkoj u upotrebi 20 godina u prosjeku. Nakon što je Pariz nedavno zabranio ulazak u centar grada vozilima čija prva registracija datira prije 1997. godine te ujedno najavio i konstantno pooštravanje ove odluke, sličan prijedlog stigao je i iz Njemačke.
U dosadašnjoj strukturi voznog parka u Njemačkoj električni automobili trenutno drže tek 0,6 posto tržišta, odnosno registrirano je 130.000 hibrida i 25.000 električara za razliku od 30 miliona benzinskih i oko 14,5 dizelskih automobila.
“Da bi Njemačka do sredine 21. stoljeća smanjila emisiju CO2 za 80 do 95 posto, potrebno je drastično reducirati onečišćenje uzrokovano cestovnim prometom“, dodao je Rainer Baake.
“Činjenica je da od 1990. uopće nismo smanjili emisiju ugljičnog-dioksida u sektoru prometa. Možda trenutno nemamo adekvatno rješenje za reduciranje emisije za koju su odgovorna teretna vozila, ali imamo odgovor na onečišćenje kada je riječ o putničkim automobilima”, tvrdi Baake.
U Njemačkoj smatraju da se značajni rezultati mogu postići uvođenjem u promet većeg broja električnih automobila, što bi doprinijelo smanjenju emisije CO2 do 2020. za 40%. Norveška je uz pomoć sličnih mjera uspjela postati lider po broju električnih automobila na cestama, u odnosu na broj stanovnika.