Niže cijene nafte zbog velike ponude i jačeg dolara

Cijene barela nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu razine od 92 dolara, pritisnute obilnim zalihama i jakim dolarom.

Naftna tržišta pritišće obilna ponuda i jači dolar, koji crpi potporu iz podatka da su američki poslodavci u prošlom mjesecu otvorili 248 tisuća novih radnih mjesta, u odnosu na očekivanih 215 tisuća. Stopa nezaposlenosti spustila se na najnižu razinu u šest godina.

Dolar je nakon objave tog podatka ojačao 0,96% prema košarici valuta a njegovo jačanje prigušuje potražnju za naftom, jer slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

“Sve dok dolar jača, ulagači će se povlačiti iz roba”, tumači Bill Buhard iz Bankora.

Neki analitičari ističu da samo smanjenje proizvodnje na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) može zaustaviti silazni trend cijena nafte. Iako neke članice traže rez, druge špekuliraju sa zimskom potražnjom koja će po njihovoj računici oživjeti tržište.

Upravo je Saudijska Arabija sredinom tjedna uzdrmala tržišta značajnim popustima za azijske klijente koji su protumačeni kao borba za tržišni udio i signal kontinuirane obilne opskrbe.

“Saudijska Arabija neće zatvoriti slavinu Saudijcima, jer aktualna razina cijena donosi zaradu”, ističe Hubard.

OPEC na svojim internetskim stranicama nije objavio cijenu barela nafte zbog vjerskog blagdana u muslimanskom svijetu.