NIS uspješno završio bušenje prve horizontalne bušotine

Na nalazištu nafte «Kikinda varoš» uspješno je završeno bušenje prve horizontalne bušotine. Tokom pripremnih radova koje su obavili stručnjaci NTC NIS-Naftagaca i Bloka «Istraživanje i proizvodnja», korištena je suvremena tehnologija 3D geološko – hidrodinamičkog modeliranja. Bušenje pilot stuba koje je obavljeno u cilju smanjenja rizika i preciziranja rezervi nafte u potpunosti je potvrdilo napravljeni geološki model nalazišta.

Dubina bušotine iznosi 2670 metara, a dužina horizontalnog dijela – 250 metara. Radove na bušenju horizontalne bušotine, koji su trajali 30 dana, obavili su stručnjaci kompanije – izvođača TDE (Mađarska). Obim sredstava investiranih u toku projekta iznosi pet milijuna eura.

Trenutno je u toku ispitivanje bušotine čiji su prvi rezultati pokazali stabilni eruptivni dotok nafte bez vode s potencijalom proizvodnje od oko 40 tona nafte na dan.

Realizacija projekta horizontalnog bušenja na nalazištu «Kikinda varoš» je prvi uspješan projekt ove vrste na teritoriji bivše Jugoslavije. Već u kratkoročnoj perspektivi ova će se tehnologija primjenjivati za razradu nalazišta teške nafte «Gaj», gdje je nedavno potvrđeno prisustvo komercijalnih rezervi, kao i za radove na nizu drugih nalazišta Kompanije na kojima je nemoguća primjena klasičnih tehnologija vertikalnog bušenja.

«Uvođenje novih tehnologija, koje doprinose povećavanju učinkovitosti kompanije, jedan je od prioriteta Gasprom njefta. Uspješno implementirajući nove tehnologije na našim ležištima, prenosimo stečeno iskustvo na druge projekte među kojima je i Srbija. Primjena tehnologija jedinstvenih za ovu regiju, kao što je horizontalno bušenje, daje nam mogućnost da povećavamo eksploataciju nafte na onim mjestima gdje je to ranije bilo nemoguće», rekao je prvi zamjenik generalnog direktora Gasprom njefta, predsjednik Odbora direktora NIS-a Vadim Jakovljev.

Izvor: www.nis.rs