NIS namjerava da se širi, EU može da pomogne

Sporazum koji otvara vrata Srbiji za ulazak u Evropsku Uniju može da doprinese rastu prodaje i širenju prisustva naftne kompanije NIS u kojoj je većinski vlasnik ruski Gaspromnjeft, rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a u intervjuu za agenciju Rojters.

Vlada Srbije je u petak prihvatila sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon čega je u ponedjeljak Evropska komisija preporučila otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Kao povijesno bliska zemlja Srbiji, Rusija i njen gigant u proizvodnji gasa Gasprom imaju teške odnose sa Evropskom komisijom čiji organi za reguliranje konkurencije ispituju moguća kršenja antimonopolskih zakona na tržištu plina.

Ali, generalni direktor kompanije NIS Kiril Kravčenko kaže “da on ne ulazi u politiku” i da se koncentrira na pragmatična pitanja usklađivanja kompanije NIS sa propisima EU o standardima za naftu i energiji sa niskim sadržajem ugljika.

“Strateški je ovo za nas svakako pozitivno. Mi poslujemo u zemljama EU što znači da će zakonodavstvo u Srbiji i EU biti na istim osnovama. Na taj način se granice sve više brišu”, rekao je.

NIS, čiji je većinski vlasnik Gaspromnjeft kćerka firma Gasproma koji se bavi proizvodnjom i preradom nafte, zabilježio je porast od 22% godišnjeg neto profita do 49,5 milijardi dinara, zahvaljujući efikasnosti i većoj proizvodnji. Srpska vlada, koja je manjinski vlasnik, očekuje da će NIS povećati državne prihode od izvoza.
Sada NIS proizvodi oko 1,7 milijuna tona nafte i ima benzinske stanice u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj i Bugarskoj. Proizvodnja je udvostručena u odnosu na 0,85 milijuna tona nafte prije četiri godine, a NIS ima za cilj da dostigne proizvodnju od pet milijuna tona nafte do 2020.
Istovremeno, postavljen je i cilj da se poveća broj benzinskih stanica do 800 sa postojećih 500 u četiri zemlje – Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji – i razmatra se dalje širenje u regiji.

U usporedbi sa zemljama EU koje su najviše pogođene dužničkom krizom, poput Španjolske, i zemljama kao što su Francuska i Njemačka u kojima su nova efikasna vozila smanjila korištenje goriva, Kravčenko je rekao da balkanski region sa starim voznim parkom pruža mogućnosti za tržište naftnih derivata.

“Nama je malo lakše da opstanemo”, rekao je Kravčenko. “Ali i dalje je potrebno da se prilagođavamo.”
Kompanija ulaže 500 miliona eura godišnje, uključujući troškove modernizacije Rafinerije Pančevo u Srbiji prošle godine koja sada može da proizvodi gorivo evropskog kvaliteta, a u planu je i dalja modernizacija.

Druga rafinerija kompanije NIS u Novom Sadu prelazi na proizvodnju industrijskih maziva, što Kravčenko vidi kao atraktivnije tržište s obzirom na slabu potražnju goriva.
Što se tiče Evrope u cjelini, Kravčenko smatra da će korištenje nafte opasti za 5% tijekom slijedećih 15 godina.
U Briselu se nastavlja debata ove nedjelje o prijedlogu da se kao cilj usvoji emisija od 95 grama CO2 po kilometru za nova vozila EU od 2020. godine putem efikasnosti i smanjenja korištenja goriva.

EU također nastoji da smanji emisiju i poboljša energetsku sigurnost putem korištenja vlastitih obnovljivih izvora energije i ima za cilj da do 2020. godine dostigne 20% od ukupne energije iz ekološki čistih izvora, kao što su energija vjetra i solarna energija.
NIS je zaključio da je ulaganje u obnovljive izvore energije najbolji način za poštivanje propisa EU o niskom sadržaju ugljika.
Ova kompanija je u ponedjeljak preuzela 50% učešća u projektu vjetropark Plandište od 102 MW u Srbiji od lokalne kompanije koja se bavi obnovljivim energetskim izvorima Energowind. Projekt će koštati 160 miliona eura, navedeno je u izjavi kompanije NIS. Kompanija je navela da će izdvojiti 23.5 milijuna eura dok će ostala sredstva biti osigurana putem kredita.

Izvor www.nis.rs