NIS i OMV Petrom sa boljim rezultatima od Ine

ZAGREB – Usporedna analiza regionalnih integriranih naftnih i plinskih kompanija pokazuje da je Naftna industrija Srbije prošle godine ostvarila bolje rezultate od Ine i OMV Petroma, prenosi  SEEbiz.

Prema dva od tri ključna pokazatelja, Ina znatno zaostaje za svojim regionalnim konkurentima. NIS je jedina od promatranih kompanija uspjela prošle godine ostvariti neto dobit i osigurati svojim akcionarima četiri posto povrata na kapital (RoE). S druge strane, OMV Petrom i Ina ostvarili su negativni RoE od 1,7 odnosno čak 7,0 posto, piše SEEbiz

Što se operativnih prihoda tiče, OMV Petrom je očekivano prvi s prošlogodišnjim operativnim prihodom od 4,1 milijarde eura. Slijede Ina sa 2,6 milijarde eura prihoda i NIS koji je imao nešto više od 2,5 milijarde.

Kapitalne investicije vrlo su važan pokazatelj u naftnom i plinskom sektoru jer ako su pravovremene, mogu osigurati prosječne marže i snažan novčani tijek u budućim razdobljima. Posebno se to odnosi na segment upstreama.

Među praćenim kompanijama OMV Petrom i NIS realizirali su najveće kapitalne investicije u usporedbi s ukupnim prodajama. Prosječno su alocirali do 20 posto prodaje u investicije dok je u slučaju Ine taj postotak daleko manji – između 4 i 8 posto, konstatira portal.