Nikšić INA-MOL-u nezakonito oprostio osam miliona maraka!

Sporazum o terminalima potpisan 2012. godine između “Energopetrola” – INA-MOL-a, Vlade FBiH i “Terminala FBiH” (TF) zaključen je bez znanja i saglasnosti Nadzornog odbora (NO) TF-a, čime je Federalna vlada INA-MOL-u nezakonito oprostila osam miliona KM na ime plaćanja zakupa, otkriva “Dnevni avaz”.
Ž4 = Suprotno planu
Sporazumom, koji su 18. jula 2012. potpisali premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) i direktor “Terminala FBiH” Rasim Kadić (SDP), ujedno su zaposlena i 74 radnika “Energopetrola”, a sve suprotno planu poslovanja “Terminala FBiH” za 2012.
No, prema dokumentaciji do koje je došao “Dnevni avaz”, Uprava TF-a nije smjela zaposliti ove radnike bez saglasnosti Skupštine i NO TF-a Sarajevo, zbog čega su podnesene i krivične prijave protiv Uprave “Terminala FBiH” s Rasimom Kadićem na čelu.
Vlada FBiH, naime, s “Energopetrolom”, tačnije INA-MOL-om, koji je 80-postotni vlasnik “Energopetrola”, potpisala je sporazum kojim je izmijenila klauzulu prema kojoj im je oprošteno plaćanje zakupa terminala u Blažuju, Mostaru, Živinicama i Bihaću. Riječ je o periodu od 14. maja 2007. godine do dana potpisivanja sporazuma.

Prema potpisanom sporazumu, dosadašnja šteta procjenjuje se na šest miliona KM, plus mjesečna šteta u iznosu od 150.000 KM za plaće i ostale troškove za 74 uposlenika s današnjim danom. S nova dva miliona KM koja će tek doći na naplatu zbog neplaćanja zakupa terminala,INA-MOL-u je ukupno oprošteno osam miliona KM.
Više na www.avaz.ba.