Nikšić i Kadić sve su nas prevarili

Uposlenici državne kompanije “Terminali FBiH” (TF) posljednju su plaću primili u osmom mjesecu prošle godine, a već mjesecima im nije uplaćeno ni zdravstveno osiguranje, zbog čega se ne mogu liječiti, prenosi Dnevni Avaz.
U startu oštećeni
Radnici upozoravaju da je stanje u ovoj kompaniji više nego dramatično, optužujući aktuelnu upravu i Vladu FBiH da su ih prevarile i ostavile na cjedilu.
– Već četiri mjeseca nismo dobili nijednu jedinu marku. Najgore je što ne možemo ni knjižicu ovjeriti. U slučaju bilo kakve nesreće na radu, ni ljekaru se ne možemo obratiti. Stanje je katastrofalno, a Vlada FBiH obećala nam je med i mlijeko – ističu uposlenici TF-a, koji zbog straha od odmazde nisu željeli da im spominjemo imena.

Tvrde da su sporazumom između “Energopetrola” i Vlade FBiH o preuzimanju 74 radnika koji su prešli u “Terminale FBiH”, već u startu oštećeni.
– Premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP) i direktor “Terminala FBiH” Rasim Kadić još 1. avgusta 2012. godine potpisali su ovaj sporazum. Kada smo napuštali “Energopetrol”, Kadić nam je govorio da je to najbolje za nas, da je bolje da radimo u domaćoj firmi nego za strance. Ali, evo, danas nemamo šta da jedemo. Sve su nas prevarili i Nikšić i Kadić – pričaju radnici.
Kompanija, osim što je kreditno prezadužena, već godinama nije ostvarila ni marku prihoda, upozoravaju radnici.
Dižu kredite
– Uzeli su kredit od 15 miliona da spase “Naftne terminale FBiH” te dva kredita od Razvojne banke FBiH od po 2,5 miliona KM, a s druge strane skladišta su nam godinama prazna. No, Uprava ništa ne poduzima. Sve zjapi prazno, a plus nam duguju milion KM za plaće – ističu radnici.
Kadić jučer nije želio komentirati ovakve tvrdnje uposlenika, ali ni odgovoriti na pitanje šta se dešava s “Terminalima FBiH”.
Ko je uzeo 370.000 KM za zapošljavanje?
Radnici “Terminala” sumnjaju da je neko iz Vlade i Uprave TF-a uzeo 370.000 KM za 74 radnika “Energopetrola” koja su prešla u “Terminale FBiH”.
– Mi tražimo da nadležne institucije sve ispitaju. Mjesecima se već uveliko priča o tome da  su uzimali 5.000 KM po radniku kako bi nas zaposlili u TF. Riječ je o blizu 370.000 KM. Gdje su te pare, u čijim su džepovima završile – pitaju se radnici.

Jedna misao o “Nikšić i Kadić sve su nas prevarili

Komentari su zatvoreni.