Neste Oil očekuje dodatna zatvaranja rafinerija u Europi

Finska kompanija Neste Oil očekuje dodatna zatvaranja rafinerija u Europi, jer prerađivači ne slijede njen model usmjeren na snabdijevanje lokalnih (Baltičkih)  tržišta, uz ultra modernu tehnologiju i proizvodnju biogoriva.

Neste je jedna od rijetkih uspješnih kompanija u sektoru prerade nafte u Evropi, gdje će kolosi poput BP-a, Shell-a i Totala morati zbog slabe zarade srezati kapacitete za oko 750.000 barela u rujnu i listopadu, prenosi Reuters.

Čelnik finske firme, Matti Lievonen, ukazuje da će najteže biti pogođene rafinerije koje su oslonjene na snabdijevanje američkog tržišta, “jer će SAD oko 2020. podmirivati kod kuće potrebe za benzinom”. “Preživjet će rafinerije koje imaju dovoljnu proizvodnu kompleksnost i jake pozicije na domaćim tržištima”, dodaje on. Nestle je siguran zahvaljujući oslanjanju na srednje derivate i manju proizvodnju benzina.

Osim toga, kompanija je uvijek razvijala nove proizvode, poput bezolovnog benzina i dizela bez sumpora, koje je prve uvela na tržištu Europe, kaže Lievonen.

Prerađivačka marža u finskoj rafineriji Parvoo je od početka ove godine iznosila šest dolara po barelu, gotovo tri puta više od prosječne kreking marže europskog Brenta.

Nesteov jak oslonac na biogoriva počeo je donositi profit u prvom kvartalu ove godine, pa kompanija planira povećati proizvodnju tog goriva za 15%, na 2,3 milijuna tona do 2015.

Neste Oil ima dvije rafinerije za fosilna goriva, u finskim gradovima Parvoo i Naantali i tri pogona za proizvodnju “zelenog” dizela–u rafinerijama Parvoo, u Singapuru i Roterdamu.