Nestala 13,2 miliona KM za uknjižbu imovine “Terminala”

U državnoj firmi “Terminali FBiH” već šest godina ne mogu uknjižiti imovinu u Blažuju, Živinicama i Mostaru, iako je Vlada Federacije BiH još 2008. za tu svrhu iz federalnog budžeta uplatila 13.280.000 maraka, saznaje “Dnevni avaz”.
Federalni revizori
Riječ je o potpisanom ugovoru o dokapitalizaciji “Energopetrola”, prema kojem je Vlada FBiH, s tadašnjim premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem (SDA) na čelu, uplatila ova sredstva “Energopetrolu” kako bi bio obavljen prijenos vlasništva imovine na “Terminale FBiH”. No, uplaćenom novcu jednostavno se zagubio svaki trag, a uknjižba imovine na “Terminale” ni do danas nije okončana.
U ugovoru o dokapitalizaciji “Energopetrola” jasno, naime, piše da se prijenos vlasništva mora obaviti bez ikakvog odgađanja. Tadašnji direktor “Energopetrola” bio je Franjo Božić.
Godinu kasnije, Vlada FBiH čak je uplatila i oko 7,6 miliona KM za sanaciju terminala, ali ni taj novac nikada nije utrošen, nego je sedam miliona KM oročeno, što su nedavno utvrdili i federalni revizori.
Izvor blizak “Energopetrolu”, pak, kaže nam da je ugovor o dokapitalizaciji potpisan, iako ova firma nikada nije bila vlasnik zemljišta u Blažuju kod Sarajeva.
Smišljena pljačka 
– Ne može se uknjižiti imovina koja nikada nije bila u vlasništvu “Energopetrola”. To je imovina Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Tačnije, riječ je o imovini koja se vodila na pravoslavcima koji su bili vlasnici zemlje u Blažuju. Ovo je bila smišljena pljačka. Sada su nestala i 13,2 miliona KM za uknjižbu, plus 35 miliona KM bankovnih garancija koje je Vladi dao INA-MOL. Gdje su te pare – pita se naš sagovornik.
Zna se ko je uplatio 13 miliona KM
Iz Vlade FBiH rečeno nam je da Kanton Sarajevo godinama odbija prenijeti imovinu u Blažuju na FBiH, kako bi terminali konačno mogli biti obnovljeni i izdavani.
– Zna se ko je 2008. godine iz budžeta za uknjižbu platio skoro 14 miliona KM. To treba Tužilaštvo KS ispitati – rečeno nam je iz Vlade FBiH.