Neriješena granica s Crnom Gorom neće omesti istraživanje

Slobodna Dalmacija piše da su prije nekoliko dana Branko Bačić i Nikola Dobroslavić, prvi ljudi HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, sazvali novinare da bi izrazili svoje neslaganje s istraživanjima nafte i plina prije nego se točno ne definira južna granica RH.

Nakon njihova istupa u zraku je ostalo nekoliko neriješenih pitanja.

Na primjer, sumnja li se na bogata nalazišta plina i nafte točno na granično neriješenom području koje je, kažu hadezeovci, veličine Korčule? Iako je gotovo nevjerojatno da nafta prepoznaje granicu, može li se naftu i plin eksploatirati zajedno, kako je to uobičajeno u svijetu, pa ugovorno izbjeći granične probleme?

Prof. dr. Igor Dekanić, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za naftu, na novinarsko pitanje kaže da nije stručnjak za pitanja granice, ali svejedno ne vidi kakav bi problem trebala biti privremeno (ne)riješena granica kad se u svijetu suradnja na istraživanju i eksploataciji energenata odvija i na mnogim granično neriješenim područjima, pa kompanije država koje se inače ne slažu oko crta razgraničenja zajedno troše desetke milijuna dolara na istraživanju ili eksploataciji.

Po mišljenju prof. dr. Dekanića, istraživanja su skupa i u pravilu se ide u konzorcije, pri čemu je indikativno zanimanje neke od svjetskih megakompanija. Ako u posao uđe jedan ili više “prvoligaša” naftnog biznisa, uvijek za partnera uzima lokalne kompanije, u ovom slučaju Inu, kao istraživački najsposobniju na ovom području.

Za stručnjake Ine to ne bio prvi put da istražuju na južnom području.

Naime, još od 70-ih godina prošlog stoljeća, kad je Chevron pokazao zanimanje za južnodalmatinsko podmorje i pokrenuo istraživanja, Ina je bila partner.

Hrvatska je kompanija i posljednjih godina provodila istraživanja na tom području. Prof. dr. Dekanić ističe da će biti zanimljivo vidjeti tko će se javiti na crnogorski natječaj. Ako među zainteresiranim kompanijama bude norveški Statoil, vodeća tvrtka u istraživanju dubokog podmorja, bit će to signal da teza o velikim rezervama nije za odbaciti.