Nema povećanja cijene nafte bar do 2017.

Najveći nezavisni trgovci naftom u svijetu kažu da će ponuda i tijekom iduće godine nadmašivati potrošnju i da cijene barela neće ići na gore do 2017, objavio je Bloomberg. Njihova ocjena je također da će proizvođači nafte morati izdržati osjetno duži period niskih cijena nego što je to bilo poslije srozavanja vrijednosti nafte poslije financijske krize iz 2008, kada su se cijene oporavila kroz godinu dana.

„Nagomilane zalihe nastavit će određivati kretanja na tržištu, pa je malo vjerojatno da će se cijene podizati sa sadašnjeg nivoa do osjetno unutar 2017,“ kaže Chris Bake, viši izvršni direktor u Grupi Vitol, najvećem nezavisnom trgovcu naftom. Iste procjene stižu i iz rivalskih firmi Trafigura i Gunvor. Glavni ekonomista u Trafiguri Saad Rahim navodi da informacije te kompanije pokazuju da će se u 2016. nastaviti gomilanje zaliha nafte u svijetu.

Višak ponude nafte rezultat je otvaranja novih proizvodnih polja, dogovorenog u vrijeme kada su cijene barela bile na nivou od 100 dolara, piše Bloomberg. U Sjevernom moru, području posebno osjetljivom na kretanja cijena zbog visokih troškova proizvodnje, ugovorene isporuke četiri vrste nafte koje čine brend Brent trebale bi u siječnju dostići najviši nivo u posljednje četiri godine, pokazuju podaci koje je obradio Bloomberg. Kompanije koje posluju u Angoli, još nisu uspjele  ugovoriti prodaju nafte za tradicionalno najpovoljnije siječanjske termine. OPEC, s druge strane, proizvodi već 18 mjeseci iznad dogovorene kvote. Povećana ponuda Irana u 2016. će po svemu sudeći postaviti plafon rastu cijena u 2016, kaže David Fyfe, šef istraživačkog odjeljenja u Gunvoru.

Bloombergova analiza kaže da će u 2016. cijena Brenta u prosjeku iznositi 57,30 dolara za barel. Na taj način će jedino Katar, od 12 članica OPEC-a uspijevati održavati svoj budžet za iduću godinu u ravnoteži, pokazuju podaci MMF-a. Globalne zalihe nafte već su dostigle nivo od 3 milijarde barela – dovoljno za podmirenje ukupne jednomjesečne potrošnje u svijetu .