Neće biti sankcijskih mjera protiv BiH

Ministarsko Vijeće Energetske zajednice nije usvojilo odluku o uvođenju sankcijskih mjera protiv Bosne i Hercegovine.

– Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višsatnih razgovora jučer i danas uspjeli smo da argumentirano ukazati na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcijskih mjera kojeg je predložio Sekretarijat Energetske zajednice – rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, po njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcijske mjere koje su predviđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno financijskog karaktera, te koje bi proizvele veoma negativne implikacije kako po BiH, tako i po regiju.

Činjenica je da BiH kasni s realizacijom određenih ugovornih obaveza, međutim, ovo je prvi put da je Energetska zajednica zauzela realniji pristup kada je riječ o eventualnom modalitetu provođenja preostalih obaveza.

– Umjesto inzistiranja na zakonu o plinu kojim bi, između ostalog, bilo regulirano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti plina za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji suglasnost u BiH, niti postoji ustavna osnova za usvajanje predmetnog zakonskog akta, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta, čime se otvara širi prostor za eventualno postizanje dogovora u BiH u ovom kontekstu – ističe Tučić.

 – U svakom slučaju, mislim da svi zajedno u BiH moramo u narednom razdoblju uložiti dodatne napore kako bi se pronašla adekvatna rješenja za sva otvorena pitanja kada je riječ o članstvu BiH u Eneregetskoj zajednici, te kako bi preuzete obaveze na odgovarajući način, a to znači u skladu s postojećom ustavnom strukturom, bile i realizirane -navodi Tučić.

Dodao je da ćemo se “u suprotnom, veoma brzo suočiti s novim postupkom i novom opasnošću za primjenom sankcijskih mjera prema BiH”.

– To je od posebnog značaja uzimajući u obzir reformske procese koji se planiraju provesti u Energetskoj zajednici, a kojima je, između ostalog, predviđeno uvođenje radikalnijih sankcijskih mehanizama posredstvom kojih bi se članice Energetske zajednice koje kasne u realizaciji svojih ugovornih obaveza kažnjavale – rekao je Tučić, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.