Natječaj za istraživanje podmorja u Crnoj Gori bez Prevlake

Na tenderu za dodjelu koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Crnogorskom podmorju kompanijama je ponuđena površina od preko 3.000 kvadratnih kilometara, ali ni jedna od tih lokacija nije u području Prevlake, kazao je crnogorski ministar gospodarstva Vladimir Kavarić a prenose u utorak podgorički mediji.

“Ponuđeno je 13 blokova u Jadranskom moru ukupne površine 3,19 hiljada kilometara kvadratnih i koji su u potpunosti vlasništvo Crne Gore. Nismo nudili područje oko Prevlake dok se Crna Gora i Hrvatska ne dogovore o razgraničenju na moru”, kazao je Kavarić.
Na tender za dodjelu koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u Crnogorskom podmorju, koji je okončan proteklog tjedna, stigle su tri ponude od tri renomirana međunarodna konzorcija koja okupljaju šest velikih tvrtki.

Prvi konzorcij čine dvije kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država i Austrije, u drugom su tvrtke iz Italije i Rusije, a u trećem iz Grčke i Engleske.

Kavarić je rekao da su sve tri ponude prihvatljive za vladu u Podgorici te da se od ovog posla očekuje mnogo s obzirom da će, kako se najavljuje, ugovorom biti precizirano da od ukupnog prihoda s ovih bušotine 65 posto pripada Crnoj Gori.

Među 26 kompanija koje su na početku izrazile zanimanje za ovaj posao bila je i zagrebačka INA, koja na kraju nije dostavila ponudu.

/www.croenergo.eu/