Nakon Rockefellerovih, i princ Charles napušta biznis s fosilnim gorivima?

Nakon što je dinastija Rockefeller u rujnu prošle godine podržala UN-ovu kampanju i najavila potpuno povlačenje iz biznisa s fosilnim gorivima, o izlasku razmišlja i princ Charles.
Princ od Walesa je na rubu da dezinvestira cjelokupni ulog u fosilnim gorivima, javlja Guardian i dodaje da je sličan potez najavilo sedam humanitarnih udruga sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koje se dijelom financiraju kroz investicije u industriju.
Glasnogovornik grofovije Cornwall putem koje princ ostvaruje godišnje prihode u iznosu od 900 miliona funti je potvrdio da se provjeravaju indirektne investicije koje bi mogle biti povezane s fosilnim gorivima.
– Grofovija Cornwall nema direktnih uloga u ugljikovodicima, u toku je revizija kolektivnih investicija – koje bi mogle podržavati industriju.
– Firme koje se bave fosilnim gorivima nisu iskoristile priliku da smanje ili izmijene svoje poslovne modele – piše u zajedničkoj izjavi Mark Leonard Trusta, JJ Charitable Trusta, Ashden Trusta, zaklade Waterloo, zaklade Tellus Mater, dobrotvorne zaklade Polden-Puckham i zaklade Frederick Mulder. “One su sada značajno precijenjene. Polovica od bilijun dolara koliko se godišnje potroši na traženje novih rezervi će biti bačena. Pametni investitori su već dezinvestirali iz ugljena”.
U izjavi dobrotvornih društava i zaklada piše da je odluka o povlačenju investicija i moralne prirode: “Mi želimo podržati, a ne potkopati naš filantropski rad usmjeren na siromaštvo, poboljšanje zdravlja i zaštitu sustava koji podržava život. Mi ne možemo, mirne savjesti, investirati u firme koje ubrzavaju klimatske promjene s nerazmjernim utjecajem na siromašne”, prenosi Index.hr.