Naftnom tržištu potrebna „centralna banka“, predlaže čelnik Enija

Washington – Izvršni direktor talijanskog Enija, Claudio Descalzi predložio je formiranje neke vrste centralne banke za naftno gospodarstvo, ocjenjujući da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) više ne ispunjava funkciju stabilizacije naftnog tržišta. U izlaganju na Univerzitetu Johns Hopkins, u Washingtonu Descalzi je rekao:
“Nama je potrebna neka vrsta centralne banke, koja bi reagirala svaki put kada dođe do poremećaja između ponude I potražnje (nafte), poput prilika na financijskom tržištu, gdje postoje tijela zadužena za stabilizaciju prilika. Možda je ovo malo provokativna ideja ali je moguća i inovativna“.
OPEC je od osamdesetih godina na ovamo djelovao kao stabilizator tržišta nafte, ali mnogi eksperti najnoviji pad cijena te sirovine tumače nastojanjem kartela da osujeti jačanje ponude konkurentne nafte dobivene eksploatacijom škriljaca u SAD.
„Jasno je da OPEC nije intervenirao zbog straha da prepusti nafti iz škriljaca dio tržišta“, rekao je CEO Enija. On je zaključio da takav scenarij traži dogovor između glavnih proizvođača nafte, Saudijske Arabije, SAD i Rusije o stabilizaciji tržišta. AGI