Naftni inženjeri – kolateralna žrtva jeftnine nafte

Godinama unazad, posao naftnog inženjera bilo je jedno od najatraktivnijih zanimanja u industriji u cjelini, sa godišnjim plaćama koje su po pravilu iznosile oko 100.000 dolara i više, piše OilPrice.com, analizirajući jednu od najtežih kolateralnih posljedica pada cijena nafte.

Sa drastičnim padom investicije generalno u sektoru proizvodnje i istraživanja, a posebno u oblasti do skora eksplozivne industrije nafte iz škriljaca u SAD, inženjeri masovno gube posao, što portal ilustrira metaforom da je „zasićenost tržišta naftnim inženjerima prevazišla problem viška ponude nafte na tržištu“.

Mada će se tržište nafte neminovno vratiti u ravnotežu za par godina, mnogi od naftnih inženjera se vjerojatno nikada neće vratiti u tu industriju. S druge strane, mnogi studenti koji su se opredijelili za ovu struku privučeni šestocifrenim plaćama čeka teško buđenje u mamurluku neispunjenih želja.

OilPrice.com, međutim, navodi da će potreba za inženjerima specijaliziranim za tehnologije eksploatacije skupih nekonvencionalnih izvora opadati, ali će paralelno rasti potražnja za stručnjacima osposobljenim za korištenje tradicionalnih tehnologija. Ovo iz razloga što se mnoge kompanije sada orijentiraju na investiranje u što je moguće veće iskorištavanje postojećih, starih polja, umjesto u nove sektore koji traže, na primjer, specijaliste za poslove hidrauličnog drobljenja škriljaca.