Naftni giganti ulažu milijarde dolara u contango zaradu

LONDON – Najveće europske naftne kompanije iskoristile su u prvom kvartalu situaciju tzv. contango tržišne strukture, nastalu viškom ponude nafte, pa su poduprle zarade u prva tri mjeseca ove godine upumpavajući u skladišta sirove nafte u vrijednosti više milijardi dolara, piše Bloomberg, dodajući da polako počinje blijediti prilika za ovu vrstu trgovine.

Agencija prenosi podatak Royal Dutch Shell-a iz izvještaja za prvi kvartal, da je ta kompanija uložila između siječnja i ožujka oko milijardu dolara kapitala kupujući naftu da bi je uskladištila i kasnije prodala po većim cijenama.

S druge strane, BP nije objavio koliko je potrošio, ali Bloomberg podatak nalazi u informaciji britanskog majorsa da je njegov radni kapital uvećan u prvom kvartalu za 800 miliona dolara. Slične podatke ima i francuski Total.

Rast cijena nafte je na taj način podigao vrijednost uskladištene sirovine, iako su profiti naftaša iz poslova eksploatacije u proizvodnji u istom periodu osjetno smanjeni. Contango poslovi su se osjetno isplatili naftašima u 2015. godini, ali će ponavljanje te trgovinske strategije kako 2016. bude odmicala biti sve složenije, ocjenjuje norveška DNB Banka.

„Contango struktura je bila dovoljno široka da pokrije troškove skladištenja nafte na kopnu“, kaže za Bloomberg analitičar te banke Torbjoern Kjus. On, međutim, dodaje da kompanije neće ponoviti takve rezultate trgovine u drugom, a još manje u trećem kvartalu jer contango slabi sa postupnim smanjenjem zaliha nafte.

Raspon terminskih cijena Brenta za naredni mjesec i ugovora sa istekom za 12 mjeseci kasnije iznosio je 11. prosinca 2015. čak 8,35 dolara po barelu. Razlika je prošle srijede pala na 3,46 dolara na londonskoj ICE burzi.