Nafta pojeftinila zbog vijesti iz Kine

Sirova nafta je jutros pojeftinila, nakon što su ekonomski podaci iz Kine pokazali da je industrijska proizvodnja usporila, a pritisak na cijene je izvršilo i jačanje dolara, navode analitičari.

Proizvodnja u kineskim tvornicama i rudnicima uvećana je u prva dva mjeseca 2013. za 9,9 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 11,4 posto u istom periodu prošle godine. Inflacija je u Kini u veljači dostigla desetomjesečni maksimum.

– Usporavanje industrijske proizvodnje u Kini odrazilo se na cijene nafte. Potražnja energenata u toj zemlji značajno utječe na kretanje cijena tog energenta, rekao je ekonomista IG Marketsa iz Singapura, James Hughes.

Rast zaliha nafte u SAD, u kombinaciji s jačanjem dolara, nakon prošlotjednih podataka o zaposlenosti, takođe je utjecao na cijene, naveo je upravni direktor firme IHS Purvin end Gerc iz Singapura, Victor Shum.

Američko Ministarstvo rada je u petak saopćilo da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji u veljači pala na 7,7 sa 7,9 posto iz siječnja, a prošlog mjeseca je posao našlo 236.000 ljudi.

Jedna misao o “Nafta pojeftinila zbog vijesti iz Kine

  1. I samoobnovljive zalihe goriva u rezervoaru kotlovnice su utjecale na pad cijena, samo sa carina povjeruje u tu nikolinu basnu. bosnu 😉

Komentari su zatvoreni.