Nafta ne reagira na geopolitička zaoštravanja

Kretanje cijena nafte pokazalo je da njena vrijednost manje reagira na geopolitičke prilike, nego na signale ponude i potražnje s tržišta, što potvrđuje procjene analitičara koji tvrde da će cijene ostati pod pritiskom velike ponude i nagomilanih zaliha do kraja ove i tijekom 2016. godine.

U centru takvih zaključaka je činjenica da se u svijetu svaki dan proizvodi između 700.000 i 2,5 miliona barela nafte iznad potreba tržišta, pojačavajući već postojeća zagušenja na strani ponude, piše Reuters. „Prelivanja zaliha su tema dana na naftnim tržištima. Zalihe sirove nafte članica OECD su 20 posto iznad njihovog petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine“, priopćila je Jefferies banka. „Mi vjerujemo da će zalihe u četvrtom kvartalu stvoriti višak koji će se preliti i na prvo tromhesečje 2016.“, dodaje banka.

Skladišta nafte na kopnu širom svijeta su na korak do tzv. tank-top situacije apsolutne popunjenosti, dok držanje zaliha na otvorenom moru zahtijeva cijene iznad onih za kratke termine isporuke.

„Tržište traži rešenja za skladištenje“, navode analitičari Jefferies-a, ali kako se trenutno trguje cijenama za termine za siječanj 2017. nekih šest dolara iznad onih za isporuke u siječnju 2016, razlika je i suviše mala da bi najam tankera za čuvanje nafte, uz dodatne troškove, učinila isplativom.