Na advokate i vještake bacaju hiljade maraka

Nadzorni odbor „Naftnih terminala FBiH“, s predsjednikom Dževadom Haznadarom na čelu, stvorio je nezakonite novčane obaveze u proteklih nekoliko mjeseci plaćajući brojne advokate, sudske vještake i privatne revizorske kuće iz Hrvatske stotinama hiljada kuna, iako za to nije imao odobrenje Uprave ove državne kompanije, doznaje “Dnevni avaz”.
Sve fakture
Tako je NO NTF-a na nelegalno održanoj sjednici 9. travnja donio odluku o angažiranju sudskog vještaka iz oblasti financija Marka Rašića iz Sarajeva, koji za svoje usluge od Uprave NTF-a potražuje 15.000 kuna (oko 4.000 KM).
Za usluge advokata Almira Dervišbegovića iz Zagreba isporučena je faktura u iznosu od 17.125 kuna (oko 5.000 KM), također na temelju odluke Nadzornog odbora, dok je s advokatom iz Sarajeva Zejnilom Krupalijom sklopljen ugovor prema kojem mu je isplaćeno oko 127.000 kuna (oko 30.000 KM).

Uprava ne zna

Zanimljivo je da su svi ovi advokati angažirani da dokažu da je Uprava NTF-a nezakonito isplatila milione maraka advokatskoj kući “Grubeše”. Oni su tada radili na osnovu ugovora o zastupanju u arbitraži s “Deltagripom”. Uz to, Vlada FBiH dala je svoju suglasnost da se sklopi posao s “Grubešama”.
Inače, NO NTF-a donio je ove odluke bez znanja Uprave, koja je jedina nadležna za ugovaranje s advokatima, dok NO po zakonu samo može dati suglasnost za ugovore više od 50.000 KM.
Da stvar bude gora za Krupaliju, s kojim je NO poslovao, Hrvatska advokatska komora utvrdila je da ne može pružati pravne usluge na području Hrvatske. Uprava NTF-a najavila je čak i krivičnu prijavu protiv Krupalije, jer od njega traži da vrati 30.000 KM.

Više na www.avaz.ba

2 misli o “Na advokate i vještake bacaju hiljade maraka

  1. Gospe ti, i vise je nego jasno da je tog Zejnila angazira Rasimaga…koliko li je od tih trideset tisuca Zejnilaga mora dati kao peskes, odakle mu da vrati?

  2. ovdje se više nezna ko koga ,ko s kim,ko kome zabada nož malo mi je čudno da se ovdje spominju neke cifrice sve skupa ccc 50-60 tkn uzmite samo naše cifre ,,otpisanih,,2009 godine ufufuf hahaha

Komentari su zatvoreni.