MOL traži od Ine isplatu dividende

MOL je od Uprave Ine zatražio sazivanje izvanredne skupštine dioničara Ine, na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende u iznosu od 2 milijarde kuna, priopćeno iz te mađarske kompanije.

MOL će predložiti glavnoj skupštini da glasuje za potpunu isplatu dividende u visini od 2 milijarde kuna ili 260 milijuna eura iz zadržane dobiti, navodi se u priopćenju.
U obrazloženju iz te kompanije navode da je MOL spasio Inu od stečaja, financijski je stabiliziralo i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom.
“Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima ‘Sava’ i ‘Sjeverozapadna Hrvatska’, dioničari su shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj i stoga je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja”, kaže se u priopćenju MOL-a.
Mađarska kompanija to je priopćila dok u Zagrebu u Ini traje sastanak na kojem bi glavnim Ininim dioničarima trebala biti predstavljena ukupna poslovna strategija hrvatske naftne kompanije, a nakon toga održat će se sjednica Ininog Nadzornog odbora (NO).
Dolazeći na sastanak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako će danas možda čuti da MOL želi ulagati u Inu i pretvoriti je u vertikalno integriranu hrvatsku kompaniju s perspektivom razvoja.
“Nećemo dozvoliti da se na osnovu ugovora koji su koruptivni upravlja Inom i vodi je u propast. Ja osobno i ova Vlada to nećemo dozvoliti”, rekao je Vrdoljak.
Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je kako će dioničari danas s Upravom raspraviti stvarno stanje u Ini.
“Vrlo je važno ustanoviti kakvo je sada stanje, a kakvo je bilo kad je započela privatizacija”, kaže Pejnović.
Uvijek se referiramo na stare dokumente, a tržište i tehnologija sada su drugačiji, dodao je.
“Bojim se da je ovo samo još jedna od starih priča privatizacije, a najveći zločin u svakoj privatizaciji su činili oni koji su uništili tehnologiju i tržište”, kazao je Pejnović. Dodaje kako se boji da elemenata jednoga i drugoga ima u slučaju Ine.
Hrvatska u Ini ima 44,84 posto dionica, a mađarski MOL 49,08 posto dionica.
Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS