MOL otpisao Sisak

Mađarska naftna i plinska tvrtka MOL uvjerena je da njezine isporuke ruske sirove nafte naftovodima preko Ukrajine neće biti prekinuti zbog ukrajinske krize jer su MOL-ovi partneri ugledne tvrtke, izjavio je izvršni dopredsjednik tvrtke za preradu nafte i prodaju naftnih proizvoda Ferenc HORVÁTH.

On je dodao i da je MOL počeo lani dobavljati naftu i preko Hrvatske, iako najveći dio uvezene nafte i dalje stiže iz Rusije, preko Ukrajine. No, tvrtka svaki mjesec kupuje po jedan tanker nafte od 80 000 t koji preko Hrvatske dolazi u Mađarsku.

Uz to, osvrnuo i na probleme s rafinerijama nafte u Hrvatskoj i smatra ih “vjerojatno najmanjima i najnekonkurentnijima u Europi”. Po njemu, Rafinerija nafte Rijeka ima veće šanse da postane konkurentna, ali Rafinerija nafte Sisak nema nikakvih izgleda da vrati isplativost rafinerijskog poslovanja.

S druge strane, Horváth ističe kako su rafinerije MOL-a u Mađarskoj i Slovačkoj dobro poslovale. U trećem tromjesečju je porasla dobit MOL-a u rafinerijskom i petrokemijskom sektoru jer je porasla rafinerijska marža i povećala se potrošnja goriva u Srednjoj Europi pa Horváth očekuje da će se ti trendovi nastaviti do kraja godine, javlja mađarski portal ‘Portfolio.hu’, a prenosi energetika-net.com.