MOL odustaje od upravljačkih prava u Ini?

Kontroverzni Odbor izvršnih direktora u Ini najvjerojatnije će uskoro postati prošlost, a njegove ingerencije trebala bi preuzeti Uprava, piše Jutarnji, a prenosi energetika-net.com.

Suština je to novog načina korporativnog upravljanja u Ini koji je dvama najvećim dioničarima predložio Nadzorni odbor Ine. Prijedlog je zajednički: mađarskih i hrvatskih članova Nadzornog odbora. To je prvi znak popuštanja napetosti na obje strane.

Prve su to i šture informacije o novom korporativnom modelu upravljanja Inom. Po sadašnjem modelu u Ini postoje dva upravljačka tijela – Uprava i Odbor izvršnih direktora, a glavnu riječ ima predsjednik Uprave Zoltan Aldott, koji ima dvostruki glas, odnosno “presuđuje” ako se Mađari i Hrvati ne mogu dogovoriti.

Po novom, prema neslužbenim informacijama, Odbor izvršnih direktora bi se ukinuo, a sva upravljačka moć bila bi prenesena na Upravu. U njoj su po tri predstavnika hrvatske i mađarske strane.

Time bi se upravljačka struktura u vodećoj hrvatskoj naftnoj kompaniji vratila u okvire nama poznatog modela upravljanja kompanijama, koji se temelji na Upravi i Nadzornom odboru.