MOL odlučio Inine dionice prodati Gazpromu

Novi list piše da je MOL definitivno odlučio svoj paket dionica u Ini prodati Gazpromu, odnosno Gazpromneftu, vlasniku NIS-a.

Dolazak prvog čovjeka Gazproma A. Millera u Zagreb dogodio se tim povodom. Gazpromneft je spreman MOL-u dionice platiti predajući mu neka svoja naftna i plinska polja, što bi MOL-u odgovaralo.

Službena poruka sa sastanka u Zagrebu bila je da su Rusi dobrodošao partner u Ini ako se s MOL-om dogovore tako da to odgovara Hrvatskoj, koja želi zadržati kontrolni paket od 25%+1 dionicu.

Ti interesi su obnova obiju rafinerija, očuvanje domaćih rezervi i nastavak istraživanja. NIS je modernizirao obje rafinerije koje proizvode i više nego što je tamošnjem tržištu potrebno. Vlada je nedavno najavila izmjene Zakon o privatizaciji Ine, koji bi trebao zaštititi Inu od pokušaja preuzimanja od strane tvrtke koja nije domicilna u EU.

S druge strane, Vlada je dobila jasnu poruku SAD-u da donosi “pametne odluke u energetici”, jer ulaskom u Hrvatsku ruska tvrtka u državnom vlasništvu će posve zavladati prostorom bivše Jugoslavije.

Dogodi li se to, Hrvatska bi trebala odustati od gradnje LNG terminala i plinovoda IAP što su prioritetni europski i nacionalni energetski ciljevi koji upravo pružaju diverzifikaciju dobave od Rusije. /energetika-net.com/